Vi reiste via Australia. En av reisearrangørene mente at det var bedre/billigere å reise via Tokyo. Vi har ikke funnet denne ruten. Ønsker man å besøke flere sydhavsøyer, kan man f.eks. fly via Fiji eller New Caledonia.
Det er vinter på Vanuatu i juni, juli og august – været kan være ustabilt. Vi opplevde sol og varme, kraftig vind, litt regn og skyet vær i løpet av de 12 dagene vi var der. Temperatur fra 20-30. Vi anbefaler å ta med noe varmt tøy som fleece og lett dunjakke.
Myggen biter også på Vanuatu. Myggmiddel og langermet om kveldene er en fordel.
Det kan oppleves slitsomt og stressende med mange hotellbytter og flyreiser. Vi hadde 12 take-offs på 21 dager. Vi anså ikke båt mellom øyene som noe alternativ, da reisetiden er 8-10 timer.
Vær ute i god tid til innenlandsflyvninger. Det hendte visstnok at flyene gikk før tiden.
Reisen vår var dyr. Vi hadde booket 4 og 5 stjerners hotell. Ved å redusere hotellstandarden til f.eks. 3 stjerner, eller hotell uten rangering, kan man fort halvere hotellkostnadene både i Australia og på Vanuatu.
Tanna: Dersom det er dårlig vær, vil man ikke kunne gå opp på vulkanene. Det kan være en fordel å sette av en dag eller to ekstra for ikke å risikere bomtur. Vi var heldige med været, men traff noen som hadde vært uheldige. De hadde blitt på Tanna to ekstra dager og gikk opp på vulkanen sammen med oss.
Malekula: Vi fikk lite informasjon av Island Experience/Malekula Tours, og måtte stadig spørre hva neste post på programmet var, når neste aktivitet skulle foregå og hvor neste måltid skulle inntas. Malekula er primitivt. Det finnes ikke restauranter der etter vår standard. De spisestedene som finnes er ikke merket og holder en lav klasse, men det er en del av sjarmen ved Malekula.
En reise til Vanuatu kan anbefales på det varmeste. For oss som vokste opp på 60- og 70-tallet og tidligere enn det, leste bøker om sjømenn som seilte på de syv hav. Denne sommeren opplevde vi å virkeliggjøre drømmen om å besøke en «sydhavsøy».